Relevante producten & relevante grondstoffen uit de ontbossingsverordening

De ontbossingsverordening bevat een lijst van relevante grondstoffen en producten, waarvan de handel strenger zal worden gereguleerd om te borgen dat deze producten niet bijdragen aan ontbossing. Deze lijst is opgenomen in bijlage I van de verordening en is gebaseerd op de actuele Gecombineerde Nomenclatuur (GN), zoals vastgesteld in uitvoeringsverordening (EU) nr. 2023/2364.

Eerder schreven wij al over de ontbossingsverordening. Op dit moment zijn er veel vragen (vanuit de markt) over welke producten exact onder deze verordening vallen. In deze publicatie gaan we hier dieper op in en werken we diverse voorbeelden uit.

Relevante grondstoffen en producten

De ontbossingsverordening bevat een lijst van relevante grondstoffen en producten, waarvan de handel strenger zal worden gereguleerd om te borgen dat deze producten niet bijdragen aan ontbossing. Deze lijst is opgenomen in bijlage I van de verordening en is gebaseerd op de actuele Gecombineerde Nomenclatuur (GN), zoals vastgesteld in uitvoeringsverordening (EU) nr. 2023/2364.

De lijst bestaat – op dit moment – uit de volgende relevante grondstoffen:

  • Runderen
  • Cacao
  • Koffie
  • Oliepalm
  • Rubber
  • Soja
  • Hout

Onder elke relevante grondstof zijn specifieke relevante producten opgenomen met een verwijzing naar de desbetreffende GS-post of GS-code. Op dit moment worden er in totaal 63 unieke GS-posten (4 cijfer niveau) genoemd.

Het voorgaande betekent dat bijlage I in eerste instantie 821 unieke GN-codes (8 cijfers) raakt, welke mogelijk onder de verordening vallen. Let op, dit betreft bijna 10% van de gehele GN.

De verordening is echter alleen van toepassing wanneer een relevant product een relevante grondstof bevat, daarmee is vervaardigd of is gevoederd. Valt het product onder één van de GS-posten – genoemd in bijlage I – maar bevat het product géén relevante grondstof of is dat product niet gevoederd of vervaardigd met een relevante grondstof, dan is de verordening niet van toepassing.

Markering middels ‘ex’

In bijlage I bij de verordening worden enkele GS-posten aangeduid met ‘ex’. Deze aanduiding zorgt op dit moment voor veel vragen bij de importeurs.  

De aanduiding wijst op GS-posten waarin ook goederen zijn opgenomen die géén relevante grondstof bevatten, daarmee zijn vervaardigd of zijn gevoederd.  

Voorbeeld: ex GS-post 9401 kan bijvoorbeeld stoelen bevatten die zijn gemaakt van andere grondstoffen dan hout, maar alleen houten stoelen vallen onder het toepassingsgebied van de verordening.  

Voorbeelden relevante producten met relevante grondstoffen

Hierna zijn enkele voorbeelden opgenomen van relevante producten – genoemd in bijlage I – welke wél een relevante grondstof bevat, daarmee is vervaardigd of gevoederd:

GN-code 2905 4500: Glycerol


GN-code 4823 69 90: Kopjes, bekers e.d. artikelen, van papier of van karton

 


GS-post 9403 6090: Meubelen van hout 


Belang van de juiste vaststelling van de GN-code & toetsing relevante grondstof

Het is dus essentieel om aan de voorkant goed te toetsen of jouw product aan de ontbossingsverordening voldoet. In dat kader is het van belang om te toetsen of sprake is van een relevant product, met een relevante grondstof. Voor de vraag of sprake is van een relevant product, wordt de GN-code gebruikt. Indien dit het geval is moet het product ook nog een relevante grondstof bevatten, of met een relevante grondstof zijn vervaardigd of gevoederd om onder de verordening te vallen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, of wilt u specifiek weten welke producten uit uw assortiment de verordening raken, neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave de uiterste zorg is besteed, aanvaardt Customs Knowledge geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onvolkomenheden, noch voor de gevolgen hiervan. Dit artikel is niet bedoeld als een specifiek advies. Zie in dit kader ook de Algemene Voorwaarden van Customs Knowledge BV.