This page is also available in English. Click here for the English version.
De AEO-status is voor bedrijven die te maken hebben met douanelogistiek van essentieel belang. Het (kunnen) voldoen aan de AEO-vereisten is namelijk ook van belang voor het verkrijgen en behouden van andere vergunningen. Wat houdt dit voor u in?
In de jaren 2005 en 2006 is AEO, authorised economic operator, geïntroduceerd in de EU-wetgeving. Het toenmalige AEO-certificaat betekende dat het bedrijf door de douaneautoriteiten van de EU werd aangemerkt als een betrouwbare partij. Inmiddels is het AEO-certificaat vervangen door een AEO-vergunning. De Douane toetst of deze vergunning juist wordt beheerd en of de houder ook daadwerkelijk ‘in control’ is.
De AEO-vergunning is er niet voor niets. Douaneautoriteiten en het bedrijfsleven kunnen door de AEO-vergunning betrouwbare bedrijven onderscheiden binnen de internationale logistieke stromen. Het hebben van de AEO-vergunning geeft aan dat een bedrijf zelf maatregelen heeft genomen om de veiligheid in de logistieke keten te borgen.
Hier staat ook iets tegenover. De AEO-status heeft verschillende voordelen. Bedrijven met AEO-vergunning worden minder fysiek en administratief gecontroleerd. Daarnaast hebben AEO-bedrijven voorrang bij controles en is de zekerheid (garantie) om bepaalde douanevergunningen te krijgen lager of zelfs nul. Ook kan op verzoek van het AEO-bedrijf een controle op een bepaalde plaats worden uitgevoerd. In de Europese douanewetgeving zijn ook bepaalde toekomstige handelingen, zoals centralised clearance, voorbehouden aan AEO-vergunninghouders. Centralised clearance maakt het op termijn mogelijk dat vanuit één lidstaat ook in andere lidstaten aangiften kunnen worden ingediend.
Voldoen aan de AEO-vereisten
De aanvraag van de AEO-vergunning lijkt heel eenvoudig. U voert een self-assessment uit, vult het aanvraagformulier in en belooft bij de aanvraag dat u maatregelen neemt om “in control” te zijn. Dit is echter slechts het begin of eigenlijk het sluitstuk van een heel proces. Er is heel wat meer voor nodig om bij de aanvraag van uw AEO-status te kunnen waarborgen dat u aan alle vereisten voldoet en blijft voldoen. Behoud van de vergunning en de status moet natuurlijk ook in de toekomst worden geborgd.
De AEO-vereisten zijn als volgt:
- Voldoen aan wet- en regelgeving (douane en belastingen).
- Voeren van een juiste en volledige handels- en vervoersadministratie.
- Voldoen aan financiële verplichtingen (solvabiliteit).
- Praktische vakbekwaamheid of beroepskwalificaties.
- Passende veiligheidsnormen, bij de vergunning AEO veiligheid.
Het aanvragen van de AEO-vergunning is dus een eerste stap, maar het verkrijgen en behouden van de vergunning is een nog grotere uitdaging. Wij kunnen u bij deze uitdaging begeleiden, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van het self-assessment, het bepalen van de verbeterpunten en het doorvoeren van wijzigingen in uw processen ten behoeve van de AEO-status. Onze experts begrijpen wat de bedoeling is van de Europese AEO-guidelines, wat reëel en nodig is, maar ook dat niet elk bedrijf alles op de zelfde manier aanpakt en oplost.
Wij beoordelen dus niet alleen uw AEO-aanvraag, we helpen u de AEO-vergunning ook in de toekomst te behouden. Bij het vergaren van informatie, het beoordelen en afstemmen van procedures, instructies en werkafspraken, maar ook het overleg met de Douane. Vaak blijkt gaandeweg het traject dat er aspecten zijn die verbetering behoeven. Het is dan noodzakelijk dat het bedrijf een verbetertraject ingaat. Daarbij is het mogelijk dat u aanvullende procedures invoert, dat u afspraken met uw leveranciers maakt, aanvullende maatregelen op diverse gebieden neemt of uw personeel gericht(er) opleidt.