De Douane heeft als bestuursorgaan de mogelijkheid om bestuurlijk te handhaven in de vorm van het opleggen van bestuurlijke boetes. Het aantal en het soort feiten waarvoor de Douane u een bestuurlijke boete kan opleggen, is beperkt en is in diverse wetten specifiek bepaald.
De meeste bestuurlijke boetes op het gebied van douane komen voor in de accijnswetgeving. Stel, u dient niet tijdig uw periodieke aangifte accijns in, dan overtreedt u daarmee de bepaling van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (norm) en in dezelfde wet wordt aangegeven met welke straf u kunt worden beboet (sanctie).
Een ander voorbeeld is het niet voldoen aan de verplichtingen die volgen uit uw douanevergunning. De norm ligt dan in het Douanewetboek van de Unie, daarin staat immers waaraan u moet voldoen om de vergunning te krijgen én te behouden. Vervolgens staat in de Algemene douanewet opgenomen welke boete er kan volgen indien u niet aan uw verplichting voldoet.
Bezwaar maken tegen een bestuurlijke boete
Wanneer u het niet eens bent met een bestuurlijke boete, dan kunt u daartegen bezwaar instellen. Dit is dezelfde procedure als wanneer u bezwaar aantekent tegen een uitnodiging tot betaling of een naheffingsaanslag. Hier vindt u meer informatie over het indienen van bezwaar en eventueel beroep.
Verzuim- en vergrijpboetes
Zowel in de Algemene wet inzake rijksbelastingen (met name voor de accijns) als in de Algemene douanewet zijn verzuim- en vergrijpboetes opgenomen. Het verschil tussen een verzuimboete en een vergrijpboete is het onderliggende verwijt. Boetes voor lichtere overtredingen worden verzuimboetes genoemd. Boetes voor ernstige overtredingen worden vergrijpboetes genoemd. In de wet staat precies aangegeven wanneer van welke boete sprake is. Daaruit blijkt dat bij het opleggen van een vergrijpboete vaak opzet of grove schuld wordt verweten (en zal moeten worden bewezen door de inspecteur).
In het Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst / Douane (BBBB/D) en het Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst zijn beleidsregels opgenomen voor het opleggen van bestuurlijke boetes. Hierin staan ook de (maximale) bedragen voor de verschillende boetes vermeld.