Kan de Gecombineerde Nomenclatuur alle (technische) innovaties bijbenen?

Van oudsher volgen innovaties elkaar op. Tegenwoordig lijken de innovaties echter in sneltreinvaart te komen. Binnen enkele jaren kan de wereld er alweer compleet anders uitzien. De nieuwe innovaties leiden tot allerlei nieuwe producten. Al die producten moeten worden ingedeeld in de Gecombineerde Nomenclatuur. Maar kan de Gecombineerde Nomenclatuur al deze innovaties wel bijbenen?

Een voorbeeld van een post die niet met de tijd mee lijkt te gaan is GS-post 8528. Deze post heeft betrekking op monitors en projectietoestellen. Om in deze post in te delen, moet u eerst vaststellen of de monitor een kathodestraalbuis heeft (over antiek gesproken). Dat is waarschijnlijk niet het geval, daarom kiest u voor de onderverdeling van ‘andere monitors’. Dan moet weer een keuze worden gemaakt, namelijk of deze “geschikt is om direct te worden aangesloten op en ontworpen zijn om te worden gebruikt met een automatische gegevensverwerkende machine van post 8471”. Dan is indeling onder 8528 52 mogelijk en is het douanerecht 0%. In andere gevallen kan het douanerecht oplopen tot 14%.

We moeten nu vaststellen wat een automatische gegevensverwerkende machine van GS-post 8471 is. In GS-post 8471 worden computers ingedeeld maar bijvoorbeeld geen mobiele telefoons. Dus een monitor die kan worden aangesloten op een computer, kan onder 8528 52 worden ingedeeld. Maar wat als een monitor kan streamen vanaf een mobiele telefoon? Dan zou indeling in 8528 52 niet meer mogelijk zijn? De vraag is of deze onderverdeling nog wel van deze tijd is.

Anno 2024, bevatten monitors veel meer functionaliteiten dan dat ze alleen geschikt zijn om te worden aangesloten op een computer. Gevolg: discussie tussen de importeur en de douane. Er speelt immers een groot financieel belang, namelijk een douanerecht van 0% of 14%. Mogelijk heeft u al eens discussie met de Douane hierover gevoerd. Grote kans dat u dan een verwijzing heeft gezien naar een verordening uit 2008. Nog steeds verwijst de Douane namelijk naar 'Verordening 1156/2008'. Deze verordening heeft betrekking op het volgende product: 

Een apparaat voor het opnemen, weergeven en vertonen van stilstaande en videobeelden en voor het opnemen en weergeven van geluid (zogenaamde digitale fotolijst), moet onder onderverdeling 8528 5900 worden ingedeeld. Het apparaat met buitenafmetingen 33 (B) × 24,1 (H) × 4,1 (D) cm, bestaat uit de volgende hoofdcomponenten in één behuizing:

-          een kleurenmonitor met vloeibare kristallen (lcd) met een diagonaal van het beeldscherm van 25,4 cm (10 inches) en een resolutie van 800 × 480 pixels,

-          een intern geheugen met een opslagcapaciteit van 128 MB,

-          slots voor geheugenkaarten,

-          ingebouwde luidsprekers,

-          twee USB-interfaces,

-          bedieningsknoppen.

Het ondersteunt de volgende formaten:

-          audio: MP3,

-          stilstaand beeld: JPEG, GIF,

-          video: MPEG1, MPEG4, MOV, AVI.

Verschillende soorten niet-vluchtige geheugens op basis van halfgeleiders kunnen in de geheugenkaartslots worden gestoken. De beelden kunnen afzonderlijk, als diavoorstelling (‘slideshow’) of als ‘thumbnails’ worden vertoond.

Dit product is natuurlijk in de hedendaagse tijd vaak al verouderd. Toch verwijst de Douane nog steeds naar deze verordening. De vraag is hoelang de Douane nog kan vasthouden aan zo’n oude verordening. Duidelijk is dat de eerdergenoemde innovaties elkaar sneller opvolgen, dan dat de Gecombineerde Nomenclatuur wijzigt. Een ding is wel duidelijk, indeling van een product in de onderverdelingen van GS-post 8528 is nogal gedateerd.

Het blijft lastig – juist ook omdat die verordening uit 2008 nog steeds niet is ingetrokken – om de Douane ervan te overtuigen dat indeling op een andere manier moet plaatsvinden. Heeft u meer onderverdelingen waarvan u denkt dat deze gedateerd zijn? Laat het ons dan weten!

Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave de uiterste zorg is besteed, aanvaardt Customs Knowledge geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onvolkomenheden, noch voor de gevolgen hiervan. Dit artikel is niet bedoeld als een specifiek advies. Zie in dit kader ook de Algemene Voorwaarden van Customs Knowledge BV.