Publicaties

Mijn BTI wordt ingetrokken, wat nu?

Bij douaneformaliteiten is de juiste goederencode van groot belang. Aan de hand van onder andere de goederencode wordt het tarief vastgesteld. Het vaststellen van de juiste goederencode is niet altijd een eenvoudige opdracht. Een Bindende Tarief Inlichting (“BTI”) geeft zekerheid over de indeling van de goederen. Het komt regelmatig voor dat een BTI wordt ingetrokken, omdat de goederencode bijvoorbeeld niet meer in overeenstemming is met de Gecombineerde Nomenclatuur (GN). In dit artikel gaan we dieper in op het intrekken van een BTI en de mogelijkheid om deze BTI toch nog even te kunnen gebruiken.

Kan de Gecombineerde Nomenclatuur alle (technische) innovaties bijbenen?

Van oudsher volgen innovaties elkaar op. Tegenwoordig lijken de innovaties echter in sneltreinvaart te komen. Binnen enkele jaren kan de wereld er alweer compleet anders uitzien. De nieuwe innovaties leiden tot allerlei nieuwe producten. Al die producten moeten worden ingedeeld in de Gecombineerde Nomenclatuur. Maar kan de Gecombineerde Nomenclatuur al deze innovaties wel bijbenen?

De BTI-database, verhelderend of verwarrend?

Wanneer u 100% zekerheid wilt over de juistheid van een goederencode, dan kunt u een Bindende Tariefinlichting (BTI) aanvragen bij de Douane. In beginsel duurt de afgifte van een BTI maximaal 120 dagen. Die termijn begint nadat de Douane uw aanvraag heeft geaccepteerd. Niet alleen u krijgt de BTI, de gegevens van de BTI worden ook opgenomen in de Europese BTI-database. De meeste gegevens zijn publiekelijk. De BTI-database kan dus ook door iedereen worden geraadpleegd. Wekt dat helderheid of juist verwarring? Laten we dat eens onderzoeken aan de hand van een paar voorbeelden.

Behandelen, verwerken en versturen, maar toch antidumpingheffing moeten betalen

Antidumpingheffing (hierna: ‘ADH’) is een kostenpost waar geen enkele ondernemer op zit te wachten. U ontkomt echter niet altijd aan ADH. Vooral wanneer u artikelen importeert die worden ingedeeld in afdeling XV of XVI (hoofdstuk 72 t/m 85) van de Gecombineerde Nomenclatuur, bestaat de kans dat u ADH dient af te dragen. Het is hierbij wel van belang waar de artikelen vandaan komen. Vooral op goederen die worden ingedeeld in afdeling XV of XVI van de Gecombineerde Nomenclatuur uit het werelddeel Azië rust ADH.

Douane: het belang van een artikelstambestand

Bij de invoer en uitvoer van goederen moet worden vastgesteld welke maatregelen van toepassing zijn. Die maatregelen kunnen zeer verschillend zijn. Zo zijn veelal invoerrechten van toepassing of anti-dumpingheffingen. De hoogte daarvan is steeds afhankelijk van de goederencode. Daarnaast kunnen ook maatregelen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu van toepassing zijn. Zo gelden soms invoerverboden (op wapens of medicijnen) of moeten aanvullende bescheiden worden overgelegd. In alle gevallen zijn deze maatregelen afhankelijk van de goederencode. Het is dan ook van groot belang dat de juiste goederencode wordt vastgesteld en dat die ook steeds eenvoudig beschikbaar is. Om dat te waarborgen is een artikelstambestand een goed initiatief.

De classificatie van (onder) delen

Het indelen van delen van een machine, apparaat of een toestel, blijkt moeilijk in de praktijk.

Passieve veredeling: repareren of productie zonder te veel te betalen

Waarom zou u meer invoerrechten betalen dan nodig is? Precies, daar is geen logische reden voor te bedenken. Om niet te veel te betalen, kunt u optimaal gebruikmaken van douaneregelingen. De regeling passieve veredeling is een voorbeeld hiervan. Met passieve veredeling kunt u goederen uitvoeren naar een land buiten de Europese Unie, de goederen daar (bijvoorbeeld) laten repareren of produceren en vervolgens alleen over de toegevoegde waarde als gevolg van de behandeling in het derde land invoerrechten betalen. In deze bijdrage is beschreven hoe deze regeling werkt.