Leveringscondities

De douanewaarde is nodig voor de berekening van het bedrag aan douanerechten. Diverse elementen zijn op de douanewaarde van invloed, zoals de vervoerskosten, licentierechten of een korting. Het wordt pas echt lastig als er meerdere transacties in een keten zijn of er sprake is van inter-companytransacties. Al deze onderdelen zorgen er voor dat er veel discussie kan bestaan over de hoogte van de douanewaarde.

Specifieke vraag of snel een oplossing nodig?

Bij het bepalen van de douanewaarde denkt u wellicht niet direct aan leveringscondities. Toch spelen leveringscondities, ook Incoterms genoemd, een belangrijke rol.

De leveringscondities bepalen onder meer wanneer vracht- en verzekeringskosten moeten worden bijgeteld bij de verkoopprijs of juist in mindering mogen worden gebracht. Ook bepalen de leveringscondities wie verantwoordelijk is voor de douaneafhandeling.

 

Praktische tips

1. Stel vast welke leveringsconditie van toepassing is

Het komt voor dat op de handelsbescheiden verschillende leveringscondities zijn vermeld. Op de pakbon staat bijvoorbeeld delivered duty paid (DDP), terwijl op de factuur delivered at place (DAP) is vermeld. De verantwoordelijkheden verschillen behoorlijk bij deze leveringscondities. Bij de bepaling van de douanewaarde mag geen onduidelijkheid bestaan over welke Incoterm van toepassing is.

Een andere mogelijkheid is dat de factuur geen leveringsconditie bevat. Soms is de leveringsconditie dan opgenomen in een overkoepelend contract, in andere situaties is de leveringsconditie geheel niet afgestemd.
 

2. Ga na of u hetzelfde verstaat onder een leveringsconditie als uw leverancier

De leveringscondities zijn in het leven geroepen om duidelijkheid over afspraken te krijgen in de internationale handel. De leveringscondities worden alleen soms anders geïnterpreteerd dan daadwerkelijk bedoeld. Zo komt het vaak voor dat ondernemingen ex works (EXW) afspreken, maar de leverancier toch de uitvoeraangifte doet. De douaneafhandeling komt bij EXW echter voor rekening van de afnemer.

Ook bestaat er veel onduidelijkheid over de omzetbelasting. Wanneer u DDP levert, betaalt u dan de omzetbelasting in het land van bestemming? Hierover zult u duidelijkheid moeten krijgen. Stem dit daarom goed af.
 

3. Vermeld de leveringsplaats bij de leveringsconditie

Bij een leveringsconditie hoort een plaats. Zo zegt de leveringsconditie EXW zonder een plaatsaanduiding niet genoeg. Ook de leveringsconditie DDP zonder plaatsaanduiding is niet voldoende. In beide gevallen is onduidelijk wanneer de verantwoordelijkheid overgaat van de leverancier naar de afnemer.

Veelgestelde vragen

Wie is verantwoordelijk voor de uitvoeraangifte bij ex works?

Bij ex works is de afnemer verantwoordelijk voor het doen van de uitvoeraangifte. In veel gevallen vraagt een logistiek dienstverlener om een volmacht (in)directe vertegenwoordiging van de leverancier. Dit is dan niet conform de afspraken tussen leverancier en afnemer. Het is ook een risico om zo’n volmacht af te geven, want de leverancier wordt dan toch aangever. Op onze website vindt u meer informatie over vertegenwoordiging.
 

Per 1 januari 2020 zijn de Incoterms 2020 van toepassing. Mag ik de Incoterms 2010 en 2000 niet meer hanteren?

U mag de Incoterms 2000 en 2010 nog wel gebruiken. Oude contracten hoeven niet te worden opengebroken om de Incoterms 2020 toe te passen vanaf 1 januari 2020. Geef wel duidelijk aan welke editie u gebruikt.

Kan de Douane ook achteraf controleren en corrigeren?

De Douane kan ook achteraf controleren of de leveringsconditie juist is toegepast. Dat kan zij ook enkele weken, maanden of jaren doen nadat de invoeraangifte is gedaan. Ze kan echter niet over een onbeperkt periode navorderen. 

Als de Douane van mening is dat u te weinig hebt afgedragen, dan wordt het bedrag nagevorderd. U krijgt dan een uitnodiging tot betaling (UTB).