Bijtel- en aftrekelementen

De douanewaarde is nodig voor de berekening van het bedrag aan douanerechten. Diverse elementen zijn op de douanewaarde van invloed, zoals de vervoerskosten, licentierechten of een korting. Het wordt pas echt lastig als er meerdere transacties in een keten zijn of er sprake is van inter-companytransacties. Al deze onderdelen zorgen er voor dat er veel discussie kan bestaan over de hoogte van de douanewaarde.

Specifieke vraag of snel een oplossing nodig?

Vaak is de transactiewaarde de basis voor de berekening van de douanewaarde. Bepaalde elementen moeten worden bijgeteld, andere mag u in mindering brengen.

Het is gebruikelijk dat de factuurprijs het uitgangspunt vormt voor het berekenen van de douanewaarde. Die factuurprijs moet op de juiste wijze worden aangepast. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is de gebruikte leveringsvoorwaarde.

Kosten van vervoer en verzekering zijn de meest voorkomende bijtel- en aftrekelementen. In de wetgeving zijn nog meer elementen opgenomen.

Praktische tips

1.    Stel vast of bijtelelementen van toepassing zijn

De kosten van vervoer en verzekering zijn de meest voorkomende bijtelelementen. Deze kosten zijn afhankelijk van de leveringscondities. Er zijn waarschijnlijk nog meer kosten die moeten worden bijgeteld, althans als deze kosten nog niet onderdeel zijn van de verkoopprijs. Onder andere de volgende elementen moeten – onder bepaalde voorwaarden – worden bijgeteld:

  • Kosten van verpakkingsmiddelen en verpakken
  • Commissies en courtages
  • Royalties en licentierechten
  • Verwerkte en verbruikte materialen
  • Gebruikte werktuigen, matrijzen en gietvormen
  • Kosten voor ontwerp en ontwikkeling

Met name over de bijtelling van royalties en licentierechten is veel discussie mogelijk.


2.    Bepaal welke elementen in mindering mogen worden gebracht.

Uiteraard zijn er ook situaties denkbaar waarbij een factuurprijs wordt vastgesteld waarbij alle kosten tot op de plaats van bestemming (in het binnenland) al in de factuurprijs zijn opgenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de leveringsvoorwaarde DDP (delivered duty paid). In de factuurrijs zijn dan bijvoorbeeld ook de kosten opgenomen voor vervoer die zijn gemaakt in de EU en zelfs de invoerrechten.

De in mindering te brengen elementen zijn opgenomen in de wetgeving. Het is overigens niet verplicht om ze in mindering te brengen. Een belangrijke voorwaarde is dat deze elementen te onderscheiden zijn van de andere op de factuur opgenomen kostenelementen. Als bijvoorbeeld kosten voor vervoer in de EU in mindering kunnen worden gebracht, dan mag dat alleen indien kan worden vastgesteld hoe hoog die kosten daadwerkelijk zijn.

Deze elementen zijn onder andere:

  • Kosten van vervoer na binnenkomst in de EU
  • Kosten van constructiewerkzaamheden, installatie, montage en onderhoud in de EU
  • Te betalen rente (onder voorwaarden)
  • Inkoopcommissies
  • Rechten bij invoer en andere belastingen in de EU

Veelgestelde vragen

De Douane heeft bepaald dat ik de douanewaarde moet verhogen, maar ik ben het niet eens met deze vaststelling. Wat kan ik doen?

Als de Douane meent dat u een te lage waarde hanteert, dan stuurt de Douane u een voornemen tot het opleggen van een uitnodiging tot betaling (navorderingsaanslag). U krijgt van de Douane 30 dagen om op het voornemen te reageren. Lees hier meer over (het voornemen tot het opleggen van) een uitnodiging tot betaling. Wij helpen u graag verder met dit traject.

Het vaststellen van de vracht- en verzekeringskosten kost onevenredig veel tijd of is nog niet mogelijk. Wat zijn mijn opties?

U kunt een vergunning aanvragen voor de vereenvoudiging van de bepaling van bedragen die deel uitmaken van de douanewaarde van goederen (voorheen douanewaardeforfait). U dient dan een verzoek in bij de Douane om een vergunning af te geven, zodat u niet per zending de elementen hoeft vast te stellen, maar een vast bedrag of percentage hanteert. Deze vergunning geldt voor een bepaalde periode. Periodiek stelt u de elementen opnieuw vast. Wij kunnen u helpen bij deze aanvraag.

Moet ik royalty's bijtellen?

Royalty's (of licentierechten) moeten onder bepaalde voorwaarden worden bijgeteld. De royalty's moeten betrekking hebben op de goederen én de royalty's moeten door de koper (direct of indirect) worden betaald als voorwaarde van de verkoop. Of aan deze voorwaarden wordt voldaan, is niet eenvoudig vast te stellen. De vraag of de betalingen als voorwaarde gelden voor de verkoop, is niet altijd zo te beantwoorden. Vaak zijn de bepalingen in royalty-overeenkomsten ingewikkeld. Neemt u gerust contact met ons op om u hierbij te assisteren.

Een fout zit in een klein hoekje. Hoe zorg ik ervoor dat ik alle elementen meeneem in de aangifte?

Veel aangiftesoftwarepakketten bieden de mogelijkheid om bepaalde velden verplicht in te vullen in de aangifte. Op deze manier dwingt u af dat bepaalde elementen worden gevuld in de aangifte. Deze maatregel is alleen vaak niet volledig sluitend. Royalty's en licentierechten kunnen immers niet als verplicht veld worden aangemerkt, omdat in veel gevallen geen royalty's en licentierechten van toepassing zijn.

Daarom helpen werkinstructies of procedures u en uw collega’s bij het vaststellen van de juiste douanewaarde. Ook kunt u periodiek achteraf controleren of alle elementen zijn opgenomen in de douanewaarde. Lees meer over het opstellen van procedures en het uitvoeren van interne controles op onze website.

Ik heb een onjuiste douanewaarde gebruikt. Hoe los ik dit op?

U kunt een verzoek om bijbetaling of een verzoek om terugbetaling indienen. Wij kunnen dat uiteraard ook voor u doen. De Douane beslist vervolgens of uw verzoek wordt toegewezen.

Ik heb (geen) procedures en interne controles. Heb ik alles onder controle?

Het antwoord op deze vraag hangt van veel factoren af. Voert u geen controles uit, dan lijkt het standpunt van “in control” zijn ver weg. Door het uitvoeren van interne controles kunt u vaststellen of alle elementen zijn opgenomen in de douanewaarde. De interpretatie van wet- en regelgeving kan veranderen. Een periodieke update van procedures en interne controles is dan ook nodig.

Wilt u meer zekerheid? Dan kunnen wij een audit bij u uitvoeren met betrekking tot de douanewaarde. Wij gaan in dat geval na of u risico’s heeft afgedekt en welke stappen u kunt zetten om alles onder controle te hebben en te houden.