Hieronder ziet u enkele afbeeldingen die zijn
gepubliceerd in de Europese BTI-database. De artikelen waar de afbeeldingen betrekking
op hebben, bevatten steeds ledverlichting en zijn gemaakt van diverse
materialen. De Gecombineerde Nomenclatuur bevat een GS-post specifiek voor
lichtarmaturen, namelijk 9405. GS-post 9405 bevat onder andere de
onderverdelingen:
- Luchters en andere elektrische plafond- en wandlampen, andere dan die voor de verlichting van de openbare weg en van andere openbare plaatsen
- Elektrische tafel-, bed- en bureaulampen, alsmede elektrische staande lampen
- Elektrische guirlandes van de soort gebruikt voor kerstboomverlichting
- Andere elektrische lichtarmaturen en verlichtingstoestellen
De artikelen van de afbeeldingen worden niet met name
genoemd in deze onderverdelingen. Een logische keuze zou dus zijn dat de
artikelen worden ingedeeld in de onderverdeling ‘Andere elektrische
lichtarmaturen en verlichtingstoestellen’.
Indeling volgens de BTI-database
Maar hoe zijn deze producten daadwerkelijk ingedeeld volgens de BTI-database? De uitkomst lijkt in ieder geval op het eerste gezicht bijzonder. De bovenste drie artikelen worden namelijk ingedeeld in GS-post 9405 als verlichtingsarmaturen, terwijl de onderste drie producten worden ingedeeld op basis van het materiaal. Een zoektocht in de BTI-database biedt dus niet echt inzicht, in ieder geval niet voor deze producten. Want het is toch lastig om te begrijpen dat voor soortgelijke producten, verschillende GS-posten gelden. Dit terwijl juist alle lidstaten van de EU eensgezind zouden moeten zijn bij de afgifte van BTI’s.
De BTI-database is niets meer en niets minder dan een vergaarbak van alle BTI’s die de afgelopen drie jaar zijn afgegeven. U kunt de database gebruiken als hulpmiddel, bijvoorbeeld om vast te stellen of er al bestaande BTI’s zijn voor het product en welke goederencode toen is vastgesteld. Houd er rekening mee dat alleen de houder van de BTI het recht maar ook de plicht heeft om de BTI te gebruiken. Bij een aanvraag voor een BTI kunt u ook verwijzen naar de BTI-database om de aanvraag te motiveren. Maar specifieke rechten kunt u aan de database niet ontlenen.
Is een BTI altijd juist?
Een BTI hoeft niet altijd juist te zijn. In diverse gevallen heeft ons kantoor geprocedeerd tegen een afgegeven BTI en alsnog gelijk gekregen dat een andere goederencode moest worden gehanteerd. Soms lukt dat al in bezwaar, maar voor bijvoorbeeld de indeling van sondevoeding moesten we tot de Hoge Raad en het Hof van Justitie procederen.
Indien u het eens bent met de BTI, dan hoeft u natuurlijk
niet te gaan procederen. Dan kunt u de BTI gewoon gebruiken. Dat is overigens
ook een verplichting, want een eenmaal afgegeven BTI móet worden gebruikt. Het
kan trouwens ook gebeuren dat de Douane na een aantal maanden tot de conclusie
komt dat de BTI onjuist is. Dan kan de Douane deze intrekken, maar dan zal ze
wel een overgangstermijn in acht moeten nemen.
De indeling van de verlichte sterren
Terug naar de indeling van de verlichtingsarmaturen. In de meeste gevallen vindt de indeling van deze producten plaats met toepassing van indelingsregel 3b. U bepaalt het wezenlijk karakter van het product. Aan de hand van de waarde, gewicht, hoeveelheid, omvang en het belang van de verschillende ‘onderdelen’, stelt u het wezenlijk karakter vast. U kunt daarnaast de vraag stellen: “Waar koop ik het product voor?”. Indien u het product koopt voor de verlichting die het bevat, dan heeft u misschien een pleitbaar standpunt om het in GS-post 9405 in te delen. Wees echter alert dat veel discussie met de Douane wordt gevoerd over de indeling in deze post en onderbouw daarom goed uw keuze. De Douane kan aangiften later controleren en de producten dan wellicht in een GS-post met een hoger tarief indelen. Indien u niet zeker bent van uw keuze en onderbouwing, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Of… vraag dus een BTI aan.